Muizemeid was nauwelijks
anderhalf en al een echte taterwater te noemen ("net.de.mama"). Toen
ze twee werd, rolden er knappe volzinnen uit haar mond en beschikte ze reeds
over een woordenschat om 'u' tegen te zeggen.
Muizeknul deed er echter
langer over, maar praat ondertussen even knap.
Dat hij er later mee was, is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Ik herinner me uit mijn studies (corrigeer me gerust mocht ik het toch mis hebben) dat meisjes vanaf hun geboorte reeds over heel wat verbindingen tussen hun twee hersenhelften beschikken. Dit zorgt ervoor dat ze zich zowel op hun taalontwikkeling kunnen richten als op hun motorische ontwikkeling (alles wat met bewegen te maken heeft). Jongetjes beschikken op datzelfde moment echter over minder verbindingen waardoor ze zich bijgevolg sneller richten op het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden. Dat maakt dat ze later gaan spreken, maar die 'achterstand' halen ze later zonder problemen in. Niets om je zorgen om te maken dus. ;)
Op de online nieuwssite 'Het Nieuwsblad' was er overlaatst (8/9/13) een artikel te lezen betreffende het praten met kleine kinderen. De geïnterviewde 'Helena Taelman' - een lector taaldidactiek - stelt dat je beter geen kleutertaal gebruikt tegen kleine kinderen. Ondanks de - veelal negatieve - lezersreacties onderaan het artikel, moet ik haar hierin bijtreden. Of je een kind vb. het woord 'auto' aanleert ipv 'tuut' en 'hond' ipv 'waf'... het is en blijft even moeilijk / gemakkelijk.
Ik vraag me trouwens
af: wat zeg je in dat geval als je een koe, of nee... beter nog: een olifant of
kameel tegenkomt? :) Juist ja... ;)
Uiteraard... geen enkel kind zal deze kleutertaal blijven gebruiken voor de rest van zijn / haar leven, maar het is bewezen dat kinderen die voortdurend deze taalvorm te horen kregen, wel degelijk minder vlot spreken én over een minder grote woordenschat beschikken dan leeftijdgenootjes die de juiste woorden wél te horen kregen. Mr. Muis en ik hebben onze kinderen overstelpt in de wereld van taal. Alles wat we deden, zagen, hoorden, hoe we ons voelden, hoe zij zich zouden kunnen voelen, ... alles, maar dan ook echt alles werd verwoord naar hen toe. Ik herinner me nog goed de vreemde blikken aan de kassa van de plaatselijke supermarkt toen ik mijn Muizekinders minutieus verwoordde wat er gebeurde ;) :D Ach ja... het was voor een goed doel!
In het artikel haalt Mevr. Taelman aan dat je gerust ook over het woord 'grootouders' mag spreken ipv enkel over 'oma & opa'. Vanzelfsprekend moet je niet tegen je kleintje zeggen: 'Kom liefje, we gaan naar je grootouders.'. Wat je wel kan zeggen (als je bijvoorbeeld foto's bekijkt): 'Kijk, dit zijn opa en oma: je grootouders'. Daarna kan je uitleggen dat zij jouw papa en mama zijn of die van je partner. Kortom: daag hen uit met taal!
Van zodra een kleine ukkepuk ter wereld komt, heeft die nood aan taal. Ook al begrijpen ze de betekenis van de woorden nog niet, aan de intonatie van je stem kunnen ze zoveel afleiden... Kleine kinderen absorberen enorm veel informatie; net daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je alles wat je hoort omzet in taal. Zo leer je hen dat geluiden dingen betekenen.
Hoe pak je dit aan?
- met liedjes,
knisperverhaaltjes, ...
Bekijk ook zeker even
onderstaande filmpjes: (bron: Kind & Gezin)
Communicatie en taal 0 - 2 maanden
Communicatie en taal 2 - 4 maanden
Communicatie en taal 4- 6 maanden
Let wel: Probeer er op te letten dat je niet elk woord in een verkleinwoord zet: voor je't weet is je pruts overtuigd dat elk woord op 'tje' of 'ke' eindigt.
Communicatie en taal 8 - 12 maanden
Kinderen hebben op deze leeftijd al veel taal geabsorbeerd en begrijpen nu ook verschillende woorden, ook al kunnen ze deze nog niet zelf uitspreken. Ze gebruiken vanaf nu ook enkel de klanken die ze te horen krijgen in hun eigen omgeving. Vanaf 12 mnd worden de eerste woorden gezegd.
Communicatie en taal 12 - 24 maanden
Eerste woordjes worden gezegd, soms nog niet erg verstaanbaar.
Wissel af met luisteren en
praten: zo leert je kleintje gesprekken voeren.
Communicatie en taal 24 - 36 maanden
Stimuleer taal door al je handelingen en alles wat je ziet te vertellen.
Kortom: probeer jezelf aan
te leren zoveel mogelijk te praten (met échte woorden!) tegen je kleintje
("tje"..."tje": 'kweetet... 't klinkt leuk en uiteraard
zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen. ;) )
Zoals helemaal bovenaan in
dit blogstukje al aangehaald: daag hen uit en voor je het weet heb je de
leukste gesprekken met ze.
Wij lachen alvast wat af
met sommige uitspraken. Hier alvast eentje van enkele maanden terug:
Op een ochtend zei ik tegen Muizemeid en Muizeknul: "ook flink
jullie beker melk leegdrinken he!" Muizemeid: "Waarom eigenlijk
mama?" Ik: "Dat is goed voor jullie botten." "Ah
ja...", zei Muizemeid "... en ook voor jullie sandalen!".
Leuke uitspraken van je uk mag je
uiteraard (én graag zelfs!) hieronder delen...
Ennueh... laat je tijdens een kietelmoment gerust eens volledig "losgehen" qua gejoel, gekroel, gekleuter en gepeuter. Wie herinnert zich niet het "geoetchiekoetjiekoetsj" van die ene tante die telkens nét iets te hard in je wangen kneep... Ik herinner me alvast nog levendig de mijne... *auw*
Groetjes,
Miezeke
Zelf zijn wij ook nooit voorstander geweest om tegen onze kinderen in 'kindertaal' te praten. Je kan natuurlijk nooit iedereen overtuigen om dit niet te doen. De moekes en de vakes blijven halsstarrig volhouden met hun verkleinwoorden en vertalingen ... ook al wijs je hen er duizend keer op! :) (zo blijven ze de kachel altijd benoemen als 'his' - ik vermoed en samensmelting van 'hot' en 'heiss')
BeantwoordenVerwijderenZelf proberen wij dus wél zo 'normaal' mogelijk te communiceren met onze twee jongens en proberen we veel van de dagdagelijkse dingen en handelingen met zoveel mogelijk woorden te beschrijven ... en ja hoor, ook aan hun taalgebruik merk je goed genoeg dat ze hier veel van opvangen (lees: hun 'tater' staat geen twee seconden stil! :))
Zo'n zee aan woordenschat op die jonge leeftijd in combinatie met hun rijke fantasie ... Geloof me vrij, de verhalen die hier soms over tafel gaan ... ik zou ze eigenlijk moeten neerpennen, het wordt een 'bestseller'!
Onze meid van drie is ook een taterwaterval en we schrikken regelmatig van haar woordgebruik. Wij hebben ook de 'kindertaal' vermeden en merken dit aan haar manier van spreken.
BeantwoordenVerwijderenLaatst zat ze in bad en zei: "Papa, nee ik ben al gewast, oooh nee wat zeg ik nu... ik bedoel gewassen!" En daar stonden mama en papa met hun mond vol tanden :-)
Leuk om horen en idd... ze blazen ons soms omver met hun verkregen woordenschat! :)
BeantwoordenVerwijderen